Egyesület

» Mérföldkövek

» Alapszabály

» Közhasznúsági jelentések

» Adó 1%-ék

» Dokumentumtár


Szolgáltatások

» Támogató szolgálat

» Közösségi Pszichiátriai ellátás

» Fogyatékos Személyek nappali ellátása

» Pszichiátriai Betegek Nappali Intézménye


Kulturális

» Aktuális programok

» Sajtómegjelenések

» Galéria

» Termékek


Pályázatok

» Aktuális pályázataink

» Lezárt pályázataink


Gépjárműveink

» Autóbérlés

» Galéria


Kapcsolat

» Elérhetőségek

» Térkép

» Írjon nekünk!

Közösségi Pszichiátriai Ellátás


A közösségi pszichiátriai ellátás olyan önkéntesen igénybe vehető, hosszú távú, közösségi alapú gondozás, amelynek során a gondozás és a pszicho-szociális rehabilitáció az ellátott otthonában, illetve lakókörnyezetében történik. A közösségi pszichiátriai ellátás célja, hogy az általa gondozott pszichiátriai betegek integrált és teljes jogú tagjai maradjanak a társadalomnak.

Feladata:

Segítséget nyújt a pszichiátriai betegek számára:

-           egészségi és pszichés állapotuk javításában,

-           meglévő képességeik és készségeik megtartásában, illetve fejlesztésében,

-           a mindennapi életükben adódó konfliktusok feloldásában és problémáik megoldásában,

-           a szociális és mentális gondozásukban, és

-           az egészségügyi ellátáshoz való hozzájutásukban.

A szolgáltatás olyan hosszú távú, egyéni szükségletekre alapozott gondozást kínál, amely nagymértékben épít az ellátottak aktív és felelős részvételére, valamint a természetes közösségi erőforrásokra, őket is oktatva és támogatva.

Ellátottak köre:

A Közösségi Pszichiátriai Ellátás keretében azon személyeket látjuk el, akik pszichiátriai betegségüket tekintve  a kormányrendeletben meghatározott BNO kóddal rendelkeznek, illetve az alábbi települések valamelyikén élnek: Záhony, Mándok, Benk, Eperjeske, Győröcske, Komoró, Tiszabezdéd, Tiszamogyorós, Tiszaszentmárton, Tuzsér, Zsurk, Kisvárda, Dombrád, Jéke, Mezőladány, Fényeslitke, Tornyospálca, Döge, Kékcse, Pap, Szabolcsveresmart, Tiszakanyár, Újdombrád, Ajak, Anarcs, Gyulaháza, Lövőpetri, Nyírlövő, Pátroha, Rétközberencs, Szabolcsbáka, Újkenéz, Vásárosnamény, Aranyosapáti, Gemzse, Gyüre, Ilk, Kisvarsány, Nagyvarsány.

Biztosított szolgáltatások:

Problémaelemzés, problémamegoldás

 • a személyes célok meghatározásának segítése,
 • a változtatásra motiváló tényezők feltárása,
 • a problémamegoldó beszélgetések;

Készségfejlesztés

 • életvitellel kapcsolatos tréningek szervezése vagy közvetítése,
 • az önellátásra való képességjavítása és fenntartása,
 • tájékoztatás    a    betegséggel    kapcsolatos   tudnivalókról,   az    ahhoz   való alkalmazkodás és kezelés teendőiről;

Pszicho-szociális rehabilitáció

 • a munkához való hozzájutás segítése,
 • a szabadidő szervezett eltöltésének segítése, szabadidős, önsegítő csoportok, támogató hálózatok szerveződésének segítése,
 • tanácsadás, információnyújtás az egészségügyi, szociális, gyermekvédelmi ellátások és szolgáltatások, valamint a foglalkoztatási, oktatási, lakhatási lehetőségek igénybevételéről.

 

 Problémaelemzés, problémamegoldás

 • A közösségi gondozó a szolgáltatást igénybe vevő igényei alapján segíti őt a helyzete megfogalmazásában, a probléma meghatározásában, a megoldásra váró nehézségei feltárásában. A tisztázás folyamán az a célunk, hogy megismerjük a kliens azon törekvéseit, amelyeket problémái megoldása révén el szeretne érni, és hogy feltárjuk mindazon erőforrásokat, amelyek segítségére lehetnek a megoldásban. A kommunikációs készségek javítása nem csupán cél, hanem eszköz is a kliens nehézségeinek megfogalmazására, ezzel együtt a kommunikáció, a beszélgetés meghatározó lehet a beavatkozás eredményességében.
 • készségfejlesztés során a kliens céljai eléréséhez szükséges készségeket tartjuk szem előtt, például a döntéshozás eléréséhez, a szociális, illetve a mindennapi élettel összefüggő, úgynevezett életviteli készségek, továbbá a problémamegoldó készségek, az önérvényesítő készségek, a kommunikációs készségek, és a kognitív újrastrukturálás készségeinek kialakítása, illetve fejlesztése.

Pszicho-szociális rehabilitáció

 • A pszichiátriai közösségi ellátás közösségi alapú, tehát a pszichiátriai beteg ellátás és a pszicho-szociális rehabilitáció minden lehetséges formáját biztosítja a kliens otthonában, illetve annak közelében. Ebben az ellátási típusban a különböző szociális segítségnyújtáson túl a következő törekvések jelennek meg: életviteli készségek fejlesztése, a szabadidő hasznos eltöltésének strukturálása, az igénybe vevő egészségügyi ellátással való kapcsolatának követése, kapcsolattartás, a re integráció, a környezetben való megtartás, a betegség, állapot és az együttműködés nyomon követése.
 • A  pszichiátriai  közösségi  ellátás  fontos  jellemzője,  hogy  nagymértékben  támaszkodik  a

természetes közösségi erőforrásokra - különféle szolgáltatásokra, a hozzátartozókra és az önsegítő szerveződésekre - őket is oktatva és támogatva, velük szorosan együttműködve. A szolgáltatást egyéni gondozási terv alapján - az igénybe vevő aktív, és felelős részvételére építve, egyéni szükségleteire alapozva- multidiszciplináris team végzi, amelynek egyenrangú szereplői a pszichiátriai beteg és az ő természetes segítői (a természetes és önkéntes segítők bevonása csak a beteg rendelkezése szerint lehetséges).

            A közösségi pszichiátriai Ellátás igénybevétele térítésmentes.

További részletekért keresse: Rubóczkiné Szabó Melinda -  Közösségi Koordinátor


vissza