Egyesület

» Mérföldkövek

» Alapszabály

» Közhasznúsági jelentések

» Adó 1%-ék

» Dokumentumtár


Szolgáltatások

» Támogató szolgálat

» Közösségi Pszichiátriai ellátás

» Fogyatékos Személyek nappali ellátása

» Pszichiátriai Betegek Nappali Intézménye


Kulturális

» Aktuális programok

» Sajtómegjelenések

» Galéria

» Termékek


Pályázatok

» Aktuális pályázataink

» Lezárt pályázataink


Gépjárműveink

» Autóbérlés

» Galéria


Kapcsolat

» Elérhetőségek

» Térkép

» Írjon nekünk!

MérföldkövekA Megoldás Közhasznú Egyesület 2004-ben alakult, tevékenysége a kezdeti időszakban 9 támogató szolgálat működtetésén alapult.

Az egyesület 2006-ban 2 Közösségi Pszichiártriai Ellátást hozott létre Záhony és Kisvárda központtal a jelentkező igényekre tekintettel.

2007-ben elkezdtük az előkészületeket fogyatékos személyek nappali ellátásának létrehozása érdekében, melyre a növekvő igények miatt egyre nagyobb szükség volt térségünkben.

2008 márciusában egyesületünkkel ellátási megállapodást kötött Záhony és Térsége Többcélú Kistérségi Társulása, melynek értelmében egyesületünk támogató szolgáltatást nyújt a Záhony és Térsége Társulás illetékességi területén is.

2008 január 1-től fogyatékos személyek nappali ellátása kezdte meg működését központi épületünkben Kisvárdán, mely 40 fő, a 3. életévüket betöltött, önkiszolgálásra részben képes, vagy önellátásra nem képes, de felügyeletre szoruló fogyatékkal élő, ill. autista személy részére biztosít lehetőséget a napközbeni tartózkodásra. A nappali intézmény nagyon jó lehetőséget ad arra, hogy a fogyatékkkal élő és pszichiátriai beteg személy napközben szakemberek felügyelete alatt álljon, így az intézmény tehermentesíti a családot a napközbeni gondozás alól, miközben az intézményben dolgozó szakemberek egyénre szabottan tervezik és szervezik meg a napközbeni foglalkozásokat számukra. 

2008-ban így 9 Támogató Szolgáltatást, 2 Közösségi Pszichiátriai Ellátást, és 1 Fogyatékos Személyek Nappali Ellátását működtettünk a térségben 54 főállású, valamint időnként 2 önkéntes dolgozó alkalmazásával, ellátva  közel 70 település hátrányos helyzetű lakosságát, különös tekintettel a fogyatékkal élőkre és a pszichiátriai beteg emberekre.

A SZOC-BF-08-T/K ESZA kódszámú „Támogató szolgáltatást, a közösségi ellátást és az alacsonyküszöbű szolgáltatást működtető szolgáltatók befogadása és állami támogatása” címmel kiírt pályázati eljárás során a Szociális és Munkaügyi Minisztérium, valamit a Foglalkoztatási és Szociális Hivatal döntése alapján befogadást nyertünk 2009. évre 3 integrált támogató szolgáltatásra, valamint 1 kibővített közösségi pszichiátriai ellátásra.

Egyesületünk 2008. év végén az EMFESZ kft. meghívásos pályázata alapján az United Way of Hungary közreműködése által lehetőséget kapott arra, hogy 4 hónapos álláskeresési tréninget tartson fogyatékkal élő gyerekeket nevelő szülők, hozzátartozók részére. Programunk 2009.01.15.-2009.04.30.-ig tartott.

2009 május 1-től vásárosnaményi telephelyünkön saját épületben folytattuk tevékenységeinket, itt is megkezdte működését a  Fogyatékos Személyek Nappali Ellátása  40 fő ellátottal. 2010 novemberében a szolgáltatás iránt mutatott nagy igény miatt bővült a férőhelyszám 50 főre. 

2009 októbet 1-től székhelyünkön Kisvárdán 30, telephelyünkön Vásárosnaményban 15 fővel kezdte meg működését a Pszichiátriai Betegek Nappali Intézménye. 

2010. január 1-től  a nappali ellátás keretein belül kezdte meg működését a szociális foglalkoztatás (munka-rehabilitáció és fejlesztő-felkészítő foglalkoztatás)

2012.január 1-től a három támogató szolgálatunkat pályázati eljárás során egy nagy támogató szolgálattá integráltuk, ellátva a záhonyi, kisvárdi, vásárosnaményi és baktalórántházi térség fogyatékkal élőit. 2012-től így 83 települést látunk el, több mint 170 kliens ellátását végezzük. 

A TÁMOP-5.5.2.-11/2-2012-0056 azonosító számú, az „Önkéntesség fejlesztése a szociális alapszolgáltatások területén” című projekt keretében 10 hónapon keresztül vártuk a önkénteseket. A pályázat időtartama: 2012.10.01.-2013.09.30-ig tartott, a programba bevont önkéntesek száma elérte a 100 főt.

Egyesületünk az Észak-Alföldi Regionális Operatív Program támogatási rendszeréhez benyújtott „A régiós civil szervezetek infrastrukturális feltételeinek fejlesztése” tárgyú felhívásra a „Megoldás, a lehetőségek tárháza” című ÉAOP-5.1.3-11-2011-0005 jelű pályázat megvalósítása során a Kisvárda, József Attila út 58. szám alatt civil szolgáltató központot hozott létre 2013 évben. Az új épületben a térség fogyatékkal, illetve pszichiátriai betegséggel élői számára a fenntartási időszakban (2013.10.01-2018.10.31-ig) a megszerzett gyakorlati tapasztalatok alapján továbbra is biztosítjuk a megvalósítási időszakban elkezdett programokat.

Az új és akadálymentes épületben az intézményi tagok igényeinek megfelelően kerülnek kialakításra a napi programok. Az intézmény és azok doglozói szabadidős programokkal, fejlesztő foglalkoztatásokkal, gyógytornával, gyógymasszázzsal, egyéni gondozással, fejlesztéssel, oktatásokkal igyekszik az ellátottak mindennapjait szinesíteni, őket fejleszteni. 

Például: Egészség-percek, Istentisztelet,  színházlátogatás, zenés délelőttök, fotókiállítások, filmnézés, mentálhigiénés foglalkozások, különböző hasznos és fejlesztő előadások, kézműves foglalkozások, sporteseményeken való részvétel,vetélkedők, színjátszó foglalkozások,  hagyománnyá vált rendezvények (farsang, nőnap, anyák napja, nyárzáró rendezmény, Mikulás ünnepség, Karácsonyi Ünnepség)


Rendezvények amiken részt vettünk ellátottainkkal az elmúlt években:

2015 évben:

- Kisvárdán a Művelődési Házban megtekinthettük a Kőműves Kelemen Rock Operát ellátottainkkal
- "Boldogság program" keretében Filmre vették a színjátszó csoportunk egyik darabját, amelyből részltet vetítettek le az MTV-ben. 
- XIII. Fogyatékos Fesztiválon való fellépés Nyíregyházán (Arany Laci Életképpel és hastánccal)
- Balmazújvárosban Sportnapon vettek részt az ellátottak és az őket kísérő gondozónők
- "Főtér Party" kisvárdai rendezvényen való részvétel (kézműves foglalkozások)
- ÉFOÉSZ által rendszeresen megszervezettt "Ez a mi napunk" rendezvényen vettünk részt Sóstón a Vadasparkban.
- Fogyatékos Fesztiválon való részvétel Vásárosnaményban (Country tánc és színdarab)
- "Tolerancia Világnap" alkalmából a Bessenyei György Gimnáziumban léptek fel ellátottaink

2016 évben:

- Máltai Szeretetszolgálat Fogyatékos Nappali Intézményének meglátogatása.
- Gyalogtúra a Kraszna-torkolathoz.
- Fogyatékkal élők Megyei Színjátszó Fesztiválján való fellépés

- Balmazújváros Kistérségi Humán Szolgáltató Központ által a "Nyitott Szívvel-Sport, mint Közösségi Építő Erő" című esményen vehettek részt a fogyatékos személyek nappali ellátásának tagajai. 
- FSZK Nonprofit Kft által kiírt SZÜLŐ2016 pályázat keretében ellátottainkkal ellátogathattunk a MARSO Gyár Üzemébe Nyíregyházára. 
- Idei évben is részt vett az egyesület a Múzeumok Éjszakáján.
- ÉFOÉSZ által minden évben megrendezett "Ez a mi napunk" rendezvényre látogattunk el a Sóstói Vadasparkba. 
- Esély Centrum által szervezett Fogyatékkal Élők Művészeti Csoportjainak találkozóján lépett fel színjátszó körünk

 

​2016 évben alábbi felajánlásokat kaptuk:

Nagyértékű feljajánlást kaptunk a Rotary Club jóvoltából, mely nyomtatót, pendriveokat és sporteszközöket foglalt magába. 
A szabolcsbákai Báka-Major Kft-től kaptunk adományt. Savanyúságot illetve befőtteket, melynek az ellátottak nagyon örültek.
A Háda Kft.-től kaptunk anyagfelajánlást, melyekből az ellátottak a szociális foglalkoztatás keretében nagyon szép ajándéktárgyakat, illetve táskákat tudtak készíteni. 

Ezen kívül számos virágadományt, fellépő ruhákat/jelmezeket, ruhaadományokat, ajándéktárgyakat, fagylaltot, üdítőket, tisztítószereket, gyógycipőket, karácsonyi ajándékcsomagokat, gyümölcsfelajánlást, süteményfelajánlást, csokoládéfelajánlást, szaloncukrot kaptak ellátottaink.

 

Önzetlen segítőinknek és támogatóinknak ezúton szeretnénk megköszönni adományaikat és felajánlásaikat !

 


vissza